Műszaki ellenőr – felelős műszaki vezető – tervezői művezető – Kik ők?

Műszaki ellenőr: a műszaki ellenőrrel az építtető szerződik, minden esetben a tulajdonos /építtető érdekeit képviseli, és egyben ellenőrzi a vállalkozó/kivitelező munkáját.

 

A műszaki ellenőr alkalmazásáról részletesen a 191/2009. (IX. 15.) Kormányrendelet 16. § rendelkezik, de lássunk egy gyakorlati példát, amikor elengedhetetlen a műszaki ellenőr személye:

  • Szabó János családi házat szeretne építtetni, és a kivitelezés munkafázisaira külön-külön vállalkozót szeretne megbízni, azaz nem generál kivitelezővel szerződik. Ilyenkor kötelező műszaki ellenőrt alkalmazni.

 

Felelős műszaki vezető: a vállalkozó / kivitelező alkalmazásában, vagy vele szerződéses jogviszonyban álló személy, aki a kivitelező oldaláról koordinálja a munkálatokat, és szavatol a munkafázisok I. osztályú minőségben történő elvégzéséért. Szakágaknak megfelelően a felelős műszaki vezetőket több csoportra is oszthatjuk, úgy mint építész,- gépész,- és elektromos felelős műszaki vezetők.

 

A felelős műszaki vezetők alkalmazásának feltételeiről részletesebben a 191/2009. (IX. 15.) Kormányrendelet 13. § rendelkezik, de fő szabályként az egyszerű bejelentéshez és az engedélyhez kötött munkákhoz mindig szükséges felelős műszaki vezető (vagy szakágaktól függően felelős műszaki vezetők) alkalmazása.

 

Tervezői művezető: röviden az a személy, aki megfelelő tervezői jogosultsággal rendelkezik és az építkezés során a tervek értelmezésében és az esetlegesen felmerülő problémák megoldásában közreműködik. Tervezői művezetővel az építtető szerződik. Kötelező tervezői művezetőt alkalmazni az egyszerű bejelentéshez kötött építkezés során. Előfordulhat ugyanakkor, hogy az építkezés terveit elkészítő tervező és a tervezői művezető személye nem ugyanaz a személy. A fő kritérium, hogy mindkét személy megfelelő jogosultsággal rendelkezzen.

 

FONTOS SZABÁLY: egy építkezésen belül a műszaki ellenőr, a tervező és a tervezői művezető lehet ugyanaz a személy. De ugyanazon építkezésen belül a műszaki ellenőr nem lehet felelős műszaki vezető, és fordítva, mivel a műszaki ellenőr az építtetőt, a felelős műszaki vezető pedig a vállalkozót képviseli.

 

További információért keressen minket bizalommal!

2069